Натрапливост и ОКР

Photo by Clay Banks on Unsplash

Натрапливостта не е обикновенна дразнеща мисъл, от която лесно можем да се освободим по силата на логиката или чрез усилие на волята.

Не малко хора, например, са любители на реда и чистотата или изрядно осъществения дневен график. Това само по себе си не ги прави измъчвани от натрапливости.

Натрапливост е налице, когато определени мисли, импулси или образи са нежелани и предизвикващи  изключително висока тревожност, отнемат голяма част от времето и вниманието на човек и му пречат, както на да ежедневните му дейности, така и общуването му с другите. Натрапливите мисли обичайно са свързани с идеята за чистота или страхът, че ще случи нещо лошо.

Натрапливите  мисли често са последвани от определение повтарящи се действия (компулсии), които човек се чувства длъжен да спазва, но които, за съжаление не му носят особено облекчение, напротив. Такова биха могли да бъдат, усилено миене на ръце, почистване, множество проверки (напр. дали ютията или котлона са изключени), твърде често подреждане и др.

Много от страдащите от натралпивост и ОКР подозират или осъзнават нереалността на чувството за заплахата, която преживяват, но това не им е достатъчно за да се справят с проблема.

Натрапливостите понякога „съжителстват“ и с други проблеми, като хипохондрия, разстройства на храненето, депресия, социална тревожност и други.

Натрапливост и ОКР могат да се развият както при възрастни, така и при деца.

Психотерапия и натрапливости

Доверената връзка с психотерапевт, дава възможност и пространство за постепенно облекчаване и затихване на симптомите на натрапливост и ОКР. В защитеното пространство на психотерапевтичната връзка клиента научава повече за себе си и корените, чрез които расте и се „храни“ проблема му.

Психотерапията е лечение случващо се чрез общуването между подготвен професионалист и неговият клиент.

Има различни възможности да потърсите помощ, освен психотерапията,  възможно е и предприемането на медикаментозно лечение назначено от психиатър.

Автор: Полина Гиргинова, тел. 0888 65 56 40.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *