Психодиагностика на деца (психосоциално развитие)

Психодиганостика на деца

Психодиагностика на деца обикновено се налага, когато родителите виждат нещо, което ги притеснява  в развитието на тяхното  дете.  По разбираеми причини, ако детето има проблем, той често бива забелязан от близките месеци или години по-късно.  Това  обикновено случва поради незнание или отричане. Тази практика обикновено не е добра, тъй като това е ценно, пропуснато време, в което на детето може да се окаже необходима помощ от нужните специалисти. Те от своя страна могат да приложат съответните интервенции, които  да подобрят неговото развитие и функциониране.

Психодиагностика на деца в България

У нас няма изисквания, които да налагат психодиагностика и съответното проследяване  на психосициалното развитие на бебето, така както се следи за неговото физическо здраве. Педиатрите са натоварени и с тази задача, без да имат подкрепа и помощ от обучени психолози. Това е пропуск в здравеопазването.

Какво изследва психодиагностиката на деца?

Психодиагностиката изследва основни сфери на развитие – когнитивно развитие, груба  и фина моторика, реч, личностно-социална сфера и емоционално-поведенческа сфера.  Обучените психолози използват стандартизирани тестове и скали, които показват какви умения е необходимо да е усвоило едно дете на определена възраст. Ако резултатите от психодиагностиката отчитат, че детето се отклонява от нормата, това не означава задължително, че то има проблем. Това е по-скоро аларма. Съответно, психологът препраща детето към точния специалист, в зависимост от областта, в която са наблюдават затрудненията. Целта на това пренасочване е пълна и точна оценка, както и предписание за по-нататъшни действия, при нужда.

Коя е подходящата възраст за психодиагностика?

Няма стандарти. Самият родител, ако има потребност, може по всяко време да направи консултация с психолог, който да го информира кои параметри да наблюдава в развитието на детето си.

Очаквано и човешко е  освен радостта, с появата на рожбата, да се появат и много тревоги. Родителите често се притесняват относно здравето  на детенцето си. Добър вариант е вместо да стоите сами в страховете си и да търсите информация от несигурни източници, да се обърнете към психолог, който да направи необходимата  психодианостика и/или да  разясни   въпросите, които ви вълнуват.

Психодиагностика на деца  във „Вега“

 Ние предлагаме  консултации и използваме стандартизирани инструменти (тестове) за психологичен скрининг на деца, в зависимост от нуждите. Не сме лекари, не издаваме медицински документи. Това, на което сме способни е да ви информираме за психологическото развитие на вашето дете и да ви дадем насоки.

* * *

Ана Ганчева-Александрова-психолог и психотерапевт
Автор: Ана Ганчева-Александрова- аналитичен психотерапевт и психолог,
тел. 0885 511 158

За нас

Ролята на майката и бащата в отглеждане на детето

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *