Какво е индивидуална психотерапия?

индивидуална психотерапияИндивидуална психотерпия

По форма, индивидуална психотерапия  поредица от срещи между терапевт и клиент, провеждащи се в терапевтично студио с договорени цели, честота на провеждане и цена.

По съдържанието си, индивидуалната психотерапия е връзка, специално взаимоотношение между двама души с конкретна цел. Неорйхианската психотерапия, кято ние в „Сдружение за Вега“ практикуваме се ръководи от правила за конфиденциалност, съответност, прозрачност, лична отговорност и гъвкавост.

Всяка индивидулана психотерапия може да бъде катализатор на личното развитие

Tя е път, предизвикателство и възможност за освобождаване от негативни модели на поведение и заместването им с нужния на клиента, здрав еквивалент.

Психотелесната терапия използва, но и надскача интелектуалното общуване като работи с цялата същност на клиента – мисли, чувства, емоции, сексуалност, физически усещания.

Колко време продължава една индивидуална психотерапията?

От няколко срещи до няколко години, в зависимост от решението на двете страни.

Предлагаме и еднократни консултации. Психологичното консултиране в някои сучаи е напълно достатъчно за да стигнете до отговорите на важните за вас въпроси.

 С каква продължителност е една среща?

Обичайно 50 или 60 минути.

Къде се провеждат индивидуалните сесии?

В момента  се срещаме с клиенти на адрес: гр. София, ул. Георги Софийски 4

Как се уговаря графика на срещите?

При съгласие за работа, клиента и терапевта се уговарят за честотата на сесиите за индивидулана психотерапия. Най-често тя е веднъж или два пъти седмично.

Денят и часа се определят от възможностите на двете страни. Работното но време е от 09 до 20.00 часа. Работим само с предварително записване на часове.

 Защо клиент, а не пациент?

Използваме понятието „клиент”, защото той е човек със свободна воля, който сам е избрал да получи определена услуга, каквато е психотерапията. Клиентът е активен участник в процеса на психотерапия, а не пасивен получател на обгрижване, какъвто често е пациентът.

Не използваме понятието пациент, тъй като не сме лекари и не предлагаме медицинска услуга (лечение).

Психотерапевтите не даваме и „рецепти”  или съвети как да постъпвате, а заедно с клиента изследваме индивидуалните възможности за промяна.

Ние сме на ваше разположение, за да ви сътрудничим по пътя на развитие, който вие желаете и сте избрали. Готови сме да ви помогнем със знанията и уменията си, за да се грижите по-качествено за нуждите си и да достигате по-ефективно целите си.

Как протича една сесия индивидулана психотеряпия?

Всяка сесия индивидуална психотерапия протича различно. Определящи са нуждите и заявката на клиента или по предложение на терапевта, прието от клиента. Предмет на работа би могло да бъде миналото, настоящето или плановете на клиента за бъдещето му. Възможно е темата на работа да се породи от някоя ежедневна случка или реплика или да е свързана с ключови събития или отношения от живота на клиента.

В неорахианската индивидулана психотерапия поставяме специален фокус поставяме на телесните усещания. Вярваме, че човек е цялостно същество и затова в работата си, целим съгласуване на мисли, емоции, чувства, сексуалност и физически усещания на клиента. Една от целите на индивидуланата психотерапия е интегриране на изброените аспектите на човешкото функциониране, така, че те да си взаимодействат оптимално.

 

За запазване на час или повече за нашият екип можете да научите в рубриката “ За нас“

Автор: Полина Гиргинова, семеен консултант в „Сдружение за психично здраве Вега“, тел. 0888 65 56 40

vega-psihoterapia-logo

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *