Яндекс.Метрика

Какво е индивидуална психотерапия?

От формална гледна точка, индивидуалната психотерапия е поредица от срещи между терапевт и клиент, провеждащи се в терапевтично студио с договорени цели, честота на провеждане, цена и график.

По съдържанието си, индивидуалната психотерапия е връзка, специално взаимоотношение между двама души, основаваща се на правила за съответност, прозрачност, конфиденциалност, лична отговорност и гъвкавост.

Психотерапията е катализатор на индивидуалното развитие, тя е път, предизвикателство и възможност за освобождаване от негативни модели на поведение и заместването им с нужния на клиента, здрав еквивалент.

Психотелесната терапия използва, но и надскача интелектуалното общуване като работи с цялата същност на клиента – мисли, чувства, емоции, сексуалност, физически усещания.

Колко време продължава психотерапията?

От няколко срещи до няколко години, в зависимост от решението на двете страни.  Предлагаме и еднократни консултации.

 

С каква продължителност е една среща?

Обичайно 50 минути.

 

Къде се провеждат индивидуалните сесии?

В момента  се срещаме с клиенти на адрес: гр. София, ул. Симеон 13.

 

Как се уговаря графика на срещите?

При съгласие за работа, клиента и терапевта се уговарят за честотата на сесиите. Най-често тя е веднъж или два пъти седмично.

Денят и часа се определят от възможностите на двете страни.

 

Защо клиент, а не пациент?

Използваме понятието „клиент”, защото то предполага човек със свободна воля, който сам е избрал да получи определена услуга, каквато е психотерапията. Клиент, защото редом с терапевта, той е активен участник в процеса терапия, а не пасивен получател на обгрижване, какъвто често е пациентът.

Не използваме понятието пациент, защото не сме лекари и не предлагаме медицинска услуга (лечение).

Не ви даваме и „рецепти”  или съвети как да постъпвате.

Ние сме на ваше разположение, за да ви сътрудничим по пътя на развитие, който вие желаете и сте избрали. Готови сме да ви помогнем със знанията и уменията си, за да се грижите по-качествено за нуждите си и да достигате по-ефективно целите си.

 

Как протича една сесия?

Различно. Според нуждите и заявката на клиента или по предложение на терапевта, прието от клиента. Предмет на работа би могло да бъде миналото, настоящето или плановете на клиента за бъдещето му. Възможно е темата на работа да се роди от някоя ежедневна случка или реплика или да е свързана с ключови събития или отношения от живота на клиента.

Специален фокус поставяме на телесните усещания, които клиентът има. Вярваме, че човек е цялостно същество и затова в работата си, целим съгласуване на мисли, емоции, чувства, сексуалност и физически усещания на клиента.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *