Статистика за разстройства на храненето

статистика за разстройства на храненето Българската статистика за разстройства на храненето от 2011 г.

показва, че от анорексия и булимия страдат над 250 хиляди млади момичета. Точна статистика липсва, защото много от болните и техните семейства не подозират за проблема. Няма и адекватни медицински звена, които да поемат лечението на тези разстройства на хранене.  Счита се, че у нас от анорексия се разболява по 1 девойка на 250 –  това ще рече едно момиче на 250  между 12-18 години ( най-високата рискова група).  За хиперфагия  (безконтролно преяждане) почти не се говори.

 Анорексията се проявява най-често при жените (90-95%). Може да се появи от ранно до късно юношество, въпреки, че може да настъпи в пубертета и да продължи до 30 годишна възраст.  Булимията се появява през юношеството или първата фаза на зрялата възраст. Рисковата възраст за хиперфагия е през пубертета до 30 години. Хиперфагията се среща и в по-късна възраст.

Статистика за разстройства на храненето в Италия показва, че заболелите от анорексия са около 70 000.

18% от тях не оцеляват, което ще рече, че 13 000 момичета и момчета умират от анорексия. Болните от булимия са около 90 000, като при много от тях се стига до нарушения, които завършват със смърт. Петима млади хора на хиляда ще се разболеят от анорексия тази година и две момичета на сто ще се разболеят от булимия. Според последните статистики проблемът затлъстяване обхваща 18%-20%  от възрастното население.

През последните години заболеваемостта е нараснала 6 пъти. Само преди няколко години официалната статистика за разстройства на храненето в Англия сочи, че са умирали 3 момичета на 100 хиляди души, докато сега цифрата е достигнала 17.  Лечението на болестта е много дълго и абсолютно индивидуално.

Според Световната здравна организация

през последните две години случаите на анорексия и булимия сред младежите на възраст от 12 до 16 години са нараснали два пъти. При това 67% от тях страдат от тежка степен на изтощение и изразено душевно разстройство.  Заради недоволството от външността си един от сто подрастващи се е опитал да се раздели с живота си.

Изчислено е, че от анорексия в света страдат около 12 на 100 000 души, а от булимия – 24 на  100 000.   90% от страдащите от анорексия са девойки на възраст от 12 до 24 години. В останалите 10% влизат жени на зряла възраст и мъже.

Според друга статистика за растройства на храненето, за последните десет години броят на заболелите от анорексия се е увеличил с 66%.

Както се вижда, според различните статистики по света, за хиперфагия се говори рядко. В България масово психиатри и медици не приемат това заболяване като самостоятелно, а като симптом на други заболявания или като следствие на стресогенни събития. Незнание има, а реалността показва, че тази болест нараства главоломно. Нужно е само да се огледаме и да забележим всички затлъстели хора наоколо, голям процент от тях страдат именно от хиперфагия.  Хиперфагията води до тежки нарушения на организма, които могат да доведат до смърт (виж статия „Описание на разстройствата на храненето”).

Преди години се смяташе, че разстройствата на храненето са чисто женски болести.

Оказва се обаче,че това не е така. Макар и по-рядко мъжете също са засегнати.  Лекари от Университета в Барселона установили, че през последните години стремежът към отслабване с помощта на свирепи  диети и гладуване все по-често се появява при момчетата, които имат неверни представи за тялото си.

Официални данни оповестени от БГНЕС сочат, че  около сто деца на възраст между 5 и 7 години са били лекувани от анорексия през последните три години във Великобритания. Общо около 2000 деца между 5 и 15 години са били лекувани заради нарушения на хранителния режим. От тях близо 600 са на по-малко от 13 години, 98 малки пациенти били едва на пет до седем години, а 99 други – между 8 и 9 години, сочат данните от 35 британски държавни болници. Около 1500 юноши между 13 и 15 години също са били лекувани от анорексия. Около три на всеки 100 000 деца под 13 години страдат от разстройство на храненето във Великобритания и Ирландия, сочи изследване, публикувано през април 2011 г. от Детския здравен институт към Лондонския университет.

В лечението на разстройствата на хранене са ангажирани   немалко специалисти

Такива са: психиатри, психолози, психотерапевти, ендокринолози, гастроентеролози, гинеколози, специалисти по хранене и реаниматори. Така е по света. За съжаление в България такива звена са малко. У нас обикновено диагнозата се поставя късно. Причината е липсата на навременна реакция от страна на семейството, неразбирането на проблема и неговата сложносност.

Това е черната статистика. Въпреки нея на тези заболявания се гледа все още несериозно, често са смятани за обикновен каприз на момичетата и момчетата, и те много късно стигат до професионална помощ.

Ето какво пише В. Бернаскони в книгата си „Анорексия, булимия, затлъстяване от хиперфагия” *

  „ Това е голата и жестока истина. И така, докато ние се блъскаме сред научни теореми, те умират. Умират, без да поискат помощ. Умират, защото тяхното зло не се разбира.  Умират, защото не съществуват структури, които да ги подслонят. Умират, докато учените се карат по между си, за да си присвоят лечението на психогенните хранителни разстройства, без да са разбрали, че единствено в мултидисциплинарния подход стои разрешението на проблема.  Умират, защото в много семейства егоизмът е изместил здравия разум.

         Но кой го интересува анализът на защо-тата? Защо-тата не са върнали умрялото момиче на семействата или приятелката на годеника, или съпругата на съпруга, или сина на майката. Те си умират. И толкова.”

 *„Анорексия, булимия, затлъстяване от хиперфагия”   – Валдо А. Бернаскони

Цитата е публикуван с любезното съгласие на издателя за България „ЛаковПРЕС“.

Ако се нуждаете от консултазия свързана с разстройство на храненето, обадете ни се на

0888 65 56 40, 0885 51 11 58

Можете да се запознаете с информация за нашият екип в страницата ни „За нас“

 

1 Comment

  1. Pingback: Статистика за разстройства на храненето | Без насилие!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *