Сезонно афективно разстройство

сезонна депресияСезонното афективно разтройство (САР) е тема, по която специалистите не са единодушни. Наричат я и сезонна депресия

Някои психолози и психиатри смятат, че сезонното афективно разстройство (сезонна депресия) е проблем, който засяга немалка част от населението. Мнението на други е, че климатичните промени не биха могли да са самостоятелна причина за предизвикване на депресивно състояние.

Независимо от научните спорове, мнозина се оплакват от чувствителен  спад в настроението и работоспособността именно през есенните и зимните месеци.

Изследване направено в САЩ посочва, че между 2 и 12 % от населението проявява симптомите типични за САР. Друго американско изследване говори за 11 милиона засегнати.

Процентите установени в Холандия са 10%.

Симптомите на сезонното афективно разстройство (сезонна депресия) са следните:

  • Чувство за тъга, потиснатост, рязка промяна на настроенията, тревожност;
  • Загуба на интерес към обичайните дейности;
  • Повишен глад за въглехидрати;
  • Увеличаване на теглото;
  • Сънливост.

Тези симптоми се появяват с приближаването на зимата и скъсяване на светлата част от деня и отшумяват през пролетта. Проявата и затихването им е циклична в рамките на годината.

САР (сезонна депресия) е най-разпространено сред хора живеещи в климатични зони, в които зимните дни за значително по-къси от летните и слънчевата светлина е по-оскъдна.

По-често симптомите на сезонното афективно разстройство (сезонна депресия) проявяват жени.

САР нерядко се проявява паралелно с друг състояния: паническо разтройство, булимия нервоза, хиперфагия, социална фобия, депресия, хронична умора и предменструален синдром.

Биологичното обяснение на проблема е, че подобно на бозайниците и човекът се настройва физически и психически в зависимост от сезона.

При изследване пациентите със сезонно афективно разстройство се оказало, че през зимата, секрецията на отделящия се през нощта хормон мелатонин е удължена по време в сравнение с изследваните хора без САР (сезонна депресия).

За преодоляване на проблема със сезонно афективно разстройство психолозите препоръчват терапия със светлина.

Излагането на ярка светлина сутрин е показало най-добър ефект. Разработени са дори и часовници, които освен аларма, предлагат и симулация на изгрев, чрез постепенно засилване на излъчваната светлина.

Разходка в светлата част на деня също е особено благоприятна. В мрачните дни, от помощ би могла да бъде и изкуствената светлина.

В някои страни за светлинна терапия се използва специални помещения с осветление, което симулира изгрева.

Умерената физическа активност на открито е друг доказан метод за облекчение на симптомите на сезонно афективно разстройсво.

В случай, че оплакванията не се облекчат в достатъчна степен, то е добре да се потърсят допълнителни причини за състоянието, с помощта на специалист.

За записване на психологична консултация или психотерапия при нас:

0888 65 56 40, 0885 51 11 58

Повече за екипа ни и принципите ни на работа можете да научите в рубриката ни „За нас“

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *