Описание на разстройства на храненето (анорексия, булимия, хиперфагия)

видове разстройства на храненето

„Не достатъчно добър“

В тази статия ще опишем основни видове разтройства на храненето*.

 Анорексия нервоза

(според Международната класификация на болестите, Х ревизия (МКБ – 10) – извадки от документа)
Разстройство, което се характеризира с предумишлено намаляване на теглото, като този процес е предизвикан или поддържан от самия пациент. За поставяне на диагноза трябва да са изпълнени всички следващи условия:

 • телесното тегло се поддържа на равнище поне 15% под очакваното;
 • загубата на тегло е предизвикана от самия пациент чрез избягване на храни, от които се пълнее и може да са налице също едно или няколко от следните: предизвикано целенасочено повръщане, предизвикано целенасочено чревно разтройство, прекомерно натоварване с физически упражнения, употреба на подтискащи апетита и/или диуретични медикаменти;
 • разстройство във възприемането на собственото тяло, при което страхът от пълнота персистира като упорита свръхценна идея;
 • масивни ендокринни нарушения, които се проявяват при жените като аменорея (отсъствие на менструация), а при мъжете като загуба на сексуално влечение и потентност. Може да се наблюдават промени и в нивата на различни други хормони.

Може да са налице придружаващи депресивни и натрапливи симптоми, както и черти на личностово разтройство. Налице са дехидратация, сърдечно-съдови нарушения (хипотония, брадикардия, цианоза на крайниците, хипотремия), гастроинтестинални нарушения.
Коментар: Анорексия нервоза е разстройство със сериозни последици върху здравето. Диагнозата се поставя от лекар със специалност „Психиатрия“. Психотерапията е помощно средство при лечението, като клиентът трябва да е със стабилни клинико-лабораторни показатели и здравословното му състояние да се наблюдава постоянно от лекар.

Булимия нервоза

(според Международната класификация на болестите, Х ревизия (МКБ – 10) – извадки от документа)
Булимия нервоза представлява синдром, характеризиращ се с повтарящи се пристъпи на преяждане, при което мисълта на пациента е изцяло ангажирана с контрола на телесното тегло, и го кара да използва крайни мерки за ограничаване на „затлъстяващите“ ефекти от погълнатата храна. Нарушението може да се разглежда като последица от персистираща анорексия нервоза (въпреки че и обратната последователност също е възможна). Повтарящото се повръщане може да доведе до нарушения на електролитния баланс (хипокалиемия, хипонатриемия, хипохлоремия), както и до някои телесни усложнения (тетания, епилептични гърчове, аритмия, мускулна слабост) и последваща остра загуба на тегло.
За поставяне на диагноза трябва да са изпълнени всички следващи условия:

 • непрекъсната свръхангажираност по отношение на яденето, непреодолимо влечение към храната и пациентът е склонен към епизоди на преяждане, като консумира голямо количество храна за кратко време;
 • пациентът прави опит да противодейства на напълняването от погълнатата храна, посредством едно или няколко от следните средства: предизвикано повръщане, злоупотреба със слабителни средства, редуващи се периоди на гладуване, приемане на лекарства за подтискане на апетита, тироидни препарати или диуретици;
 • налице е болестен страх от напълняване и пациентът си определя строго ограничено нормативно тегло, доста под нивото на това преди началото на симптоматиката.

Характерни са емоционална лабилност, раздразнителност, тревожност, траен депресивитет, нарушения на съня и др.

Преяждане, свързано с други психологични нарушения

(според Международната класификация на болестите, Х ревизия (МКБ – 10) – извадки от документа)
Преяждане, довело до затлъстяване като реакция на стресогенни събития. Загуба на близък човек, злополуки, хирургически операции, емоционално стресогенни събития, могат да бъдат последвани от „реактивно затлъстяване“ най-вече при пациенти, предразположени към напълняване. Затлъстяването може да направи пациента сензитивен към външния му вид и себенеуверен в междуличностовите контакти, при което действителните размери на собственото тяло субективно се преувеличават. Затлъстяването може да стане причина за поява на психологично нарушение – афективни разтройства, смесено тревожно-депресивно разтройство, невротично разтройство. Затлъстяването може да бъде мотив за спазване на диета за отслабване, която от своя страна да предизвика леко изразени афективни симптоми (тревожност, непоседливост, слабост и раздразнителност) или в по-редки случаи – изразени депресивни симптоми.

 Безконтролно преяждане (хиперфагия)

Преяждане, водещо до затлъстяване, с увеличаване на теглото поне с 20% над изходното. Наблюдават се повтарящи се епизоди на прекаляване с храненето (бърза консумация на голямо количество храна за определен период от време), безразлично поведение към храненето, повтарящи се опити за сваляне на килограмите чрез строги диети. Страдащите осъзнават, че начинът им на хранене е неправилен. Често са налице депресивно настроение и самообвинения (чувство на вина), трудности при концентрация, спад на сексуалния интерес или хиперсексуално поведение, с цел компенсация на непогълната храна. Често като следствие на затлъстяването се развиват сърдечно-съдови заболявания (артериална хипертония, артериосклероза, венозна недостатъчност на долните крайници), диабет II тип, дихателни нарушения, камъни в жлъчния мехур и бъбреците, костно-ставни заболявания (дискова херния, артрози), хормонални нарушения.

Разстройство на пристъпно (компулсивно) преяждане

Характеризира се с повтарящи се пристъпи на преяждане, със загуба на контрол и невъзможност да се прекрати храненето, но без последващо очистване. Обикновено пристъпите се появяват при стрес, напрежение, неприятни преживявания – т.нар. емоционално хранене. Страдащите осъзнават, че количеството храна, което поемат е голямо, срамуват се от това, прикриват се, предпочитат да се хранят сами и правят многократни опити за диета. Разстройството е по-разпространено от булимия нервоза и половината от хората са с наднормено тегло или затлъстяване.

По-слабо разпространени растройства на храненето:

Елиминативно разтройство (Purging disorder)

Страдащите (в повечето случаи жени с нормално тегло) прибягват към елиминиране (очистване) на приетата храна (чрез повръщане, слабителни и др.), за да облекчат усещането за дискомфорт, което получават дори от неголямо количество храна. Свързва се с по-бързо получаващо се чувство за ситост, поради повишена активност на холецистокинин.

Синдром на нощно хранене

Представлява съчетано разстройство на съня, храненето и настроението. През деня страдащите приемат малки количества храна, а нощем се събуждат многократно и за да заспят отново, приемат неголеми количества храна, които представляват над 50% от общата им дневна консумация.

 Диабулимия

Разстройство, при което страдащи от диабет, лекуващи се с инсулин, целенасочено променят (пропускат или намаляват) дозите на поставяния инсулин, с цел контрол на теглото.

Орторексия нервоза

Разстройството се характеризира с болестна фиксация към приемане на „здравословни“ храни, която доминира мислите, ежедневието и взаимоотношенията. Оторексията започва най-често като опит за лечение на някое хронично заболяване или като желание за подобряване на здравето и качеството на живот. Спазването на диета, отличаваща се значително от личните хранителни предпочитания и от възприетите в обществото хранителни навици, изисква много усилия и желязна самодисциплина. Всяко отклонение води до безпокойство, самообвинения, последващо разкаяние и компенсиране с още по-стриктна диета или гладуване. Много често, страдащите от оторекия нервоза са фанатични проповедници на „здравословното“ хранене, демонстрират пред другите хранителните си навици, стремят се да привлекат другите към тях и да им дават „здравословни“ съвети.

*Посоченият тук списък на разстройства на храненето не е изчерпателен.

Ако имате нужда от психологична консултация свърана с разстройство на хараненето, обадетете ни се на тел:

0888 65 56 40, 0885 51 11 58

Повече за екипа на „Вега“ и принципите ни на работа, можете да нучите в рубриката „За нас“

vega-psihoterapia-logo

18 Comments

 1. Мария Александрова

  Имам нужда от професионална подкрепа, но финансовите ми възможности не са много добри. Интересуват ме цените, на които работите,тъй като за мен,за съжаление, това е определящо решението ми.

  Reply
  1. Сдружение за Психично Здраве - ВЕГА (Post author)

   Здравейте,
   Ще ви изпратим отговор на посочения от вас имейл.

   Reply
 2. Ина Кирякова

  Благодаря , че се отзовавате, бих искала да знам в кои градове работите, понеже аз съм от Сливен. А не ми е много комфортно на много дълги разстояния. Да не ми се иска да живея по този начин, не съм и искала да се разболявам от това, за това се опитвам да направя нещо за мен. А какво по-важно да си съхраниш здравето. Тук в моят град, не вярвам и не искам и да знам дали има изобщо добри специялисти , просто ми е трудно да говоря за проблема като цяло, хората тук най-често отричат проблема ти, за това спрях да търся помощ от който и да е било тук 🙁 просто е болезнено ти да решиш да се обърнеш към някой , а тойд а отхвърли проблема ти… Тъкмо си се престрашил да говориш и те убиват надеждата ти

  Reply
  1. Сдружение за Психично Здраве - ВЕГА (Post author)

   Ина,здравейте отново. За момента ние от „Вега“ работим само в София.
   Разбирам притеснението ви да споделяте проблема си и разочарованието при среща с неразбиране от околните.
   Както вие самата казвате, няма по-важно от това да съхраним здравето си и за това ви желаем кураж в тази посока. Според мен е важно е да не се отказвате да търсите човек, на който да доверите тревогите си, било то професионалист или приятел. Всички ние се нуждаем от подкрепа по различни въпроси, а за нея винаги ни е нужен поне още един човек.

   Reply
   1. Ина Кирякова

    Да така, в това положение имам нужда от някой. За сега намирам опора и подкрепа в лицето на мъжа ми! Но явно не е достатъчно, за това се насочих към вас, но е лошо ,че работите само в София, аз изпитвам голямо неудобство да пътувам , както и да бъда далеч от дома ми… Просто се е превърнал в моята крепост ,която трудно напускам…

    Reply
 3. Ина Кирякова

  Здравейте , харесва ми вашият сайт и това,че сте готови да се отзовете на нуждите на хора като нас. Боря се вече една година с анорексия. Не съм се виждала никога дебела, състоянието ми не е в следствие на диети. Просто от натоварване в работата , стрес и недоспиване, се появи моят проблем. Иска ми се да се обърна към вас с молба за помощ , имам нужда да говоря с някой . Не искам да живея по този начин , искам да съм здрава и да се храня нормално. Опитах хомеопатия , която ми помогна до някаква степен… Но не изцяло. Нещата не са цветущи със сигурност. Моля ви за съдействие .

  Reply
  1. Сдружение за Психично Здраве - ВЕГА (Post author)

   Здравейте Ина, мотивацията за промяна, със сигурност е ключова за разрешаване на проблема. Ние от „Вега“ сме на ваше разположение за безплатна консултация, по въпросите, които ви вълнуват. Сигурни сме, че на в среща на живо можем да сме ви много по-полезни, отколкото в онлайн пространството. Обадете ни се, за записване на час.
   Желая ви лек ден.

   Reply
 4. Radka Raykova

  Имах един много близък приятел, който е страдал жестоко с анорексия. Това продължи почти 2 години, но за щастие тя се завръща в пълния здраве сега. Виждайки я suiffer беше много трудно за всички в момента.

  Reply
 5. Галя

  Здравейте, синът ми е на 20 г. , от около 15 месеца реши да живее здравословно, да мисли положително…, но нещата се обобщиха в орторексия . Тегло 65 кг. при ръст 190 см, проблеми със сърцето ,почти нулеви социални контакти и липса на реална перспектива, много странности в поведението и… Страхувам се за физическото и психичното му здраве. Моля за съвет!

  Reply
  1. Сдружение за Психично Здраве - ВЕГА (Post author)

   Здравейте Галя, разбираме притеснението ви като майка.
   Ако забелязвате, че синът ви има желание да говори за хранителните си навици или емоционалното си състояние, преценете, кой от обкръжението му би бил подходящ да проведе с него такъв разговор/и. Някой, който забелязвате, че той цени и има доверие- приятел, роднина, личен лекар, съсед и др.
   Както знаем младите хора, понякога не са склонни да споделят с тесния семеен кръг, това което ги притеснява.
   Бихте могла самата вие да поговорите със психолог, за да потърсите сполучливи варианти да разговаряте със сина си по темите, които ви тревожат.
   Ако желаете, заповядайте на среща с представител на екипа ни за да обсъдите притесненията си и да потърсите заедно с него варианти за справяне.
   В личен разговор можем да сме ви по-полезни.
   Желая ви лек ден.

   Reply
 6. Валери

  Здравейте.Имам дъщеря която е на петнадесет години,преди четири дни открихме с жена ми,че е болна от анорексия.Страшно е.Може дълго да обяснявам симптомите един по един.Моля Ви помогнете.

  Reply
  1. Сдружение за Психично Здраве - ВЕГА (Post author)

   Здравейте Валери, разбирам сериозната ви тревога. Заповядайте да поговорим с вас и съпругата ви. Може да се свържете с нас по телефона посочен на сайта за да уточним ден и час.

   Reply
 7. Расица

  Здравейте!
  Аз имам същия проблем като Деница. Ставам нощно време през един час да се храня. Теглото ми се повиши, което много ме притеснява. Това се отключи от преди 3 години. Чувствам се безсилна.
  Ще Ви бъда много благодарна, ако можете да ми дадете съвет как да се избавя от това.

  Reply
  1. Сдружение за Психично Здраве - ВЕГА (Post author)

   Здравейте, Росица!
   Има различни варианти за справяне с разстройствата на храненето. Това, което сдружение „Вега“ предлага е, идивидуална и групова психотерапия за хора с подобни на вашия проблем. Ако имате желание да започнете работа с нас, можете да ни пишете или да позвъните на тел.: 0876566557. Първата консултация е безплатна за Вас.

   Reply
 8. Деница

  ЗДРАВЕЙТЕ.ОТ МНОГО ГОДИНИ СТАВАМ ПРЕЗ НОЩА ДА СЕ ХРАНЯ-ДОРИ И ДА НЕ СЪМ ГЛАДНА ГО ПРАВЯ.КАК ДА СЕ СПРАВЯ С ТОЗИ ПРОБЛЕМ.ЩЕ ВИ БЪДА БЛАГОДАРНА ДА МИ ОТГОВОРИТЕ.БЛАГОДАРЯ.

  Reply
  1. Сдружение за Психично Здраве - ВЕГА (Post author)

   Здравейте Деница, за съжаление за вашия проблем няма готова рецепта и бърз отговор, който да мога да Ви дам. Ако имате нужда да обсъдим по-подробно въпроса Ви и да Ви помогнем да намерите изход от тази ситуация, се свържете с нас, за да си уговорим час за консултация, на която бихме могли да Ви бъдем полезни. Успех!

   Reply
 9. МИЛЕНА

  Здравейте,казвам се Милена и съм от София.Преди малко се запознах с Вашият сайт и съм много впечатлена.Висока съм 1.73 и тежа 50 кг.Проблемите ми семейни-имам сестра близнак,която страда от булимия и алкохолизъм.Дали състоянието на сестра ми се отразява и на мен? Не повръщам,но избягвам много храни.Алкохол не консумирам.ЗАТВОРИХ СЕ ВКЪЩИ,избягвам срещи с приятели и често плача.Цикълът ми е редовен.Не съм търсила психиатрична помощ.ТРЯБВА ЛИ ДА ГО НАПРАВЯ?

  Reply
  1. Сдружение за Психично Здраве - ВЕГА (Post author)

   Здравейте Милена, приятно ни е да прочетем, че харесвате работата ни. От текста, който сте ни изпратила личи, че изпитвате трудности в момента. Дали да потърсите помощ от психиатър или психотерапевт е избор, който само вие можете да направите. Добре дошла сте на среща с нашия екип. Ако, желаете заповядайте да обсъдим какво ви вълнува и дали имате нужда от лична терапия или работа в група. Тази среща би била безплатна. Желаем ви хубав ден.

   Reply

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *