Какво е фобия?

Фобия

В този текст може да научите кои са основните симптоми на фобия, както и някои от вариантите за преодоляването й.

Фобията е един от най-разпространените психични проблеми. Над 10 % от хората страдат от една или повече фобии в течение на живота си.

Фобията е вид тревожно разстройство, което се изразява в страх от обекти ( паяци, змии, игли и др.) или ситуации (социални събития, летене със самолет, открити пространства, тесни пространства, височини).  Някои фобии са доста специфични, като например: страх от кукли, страх от хора с бради, страх от деца и много други. Проявите на фобия са индивидуални и зависят от личните особености и историята на човека.

Фобия и фактори определящи сериозността на проблема:

  • Страдащият от фобия  осъзнава, че страхът му е прекален спрямо ситуацията, но въпреки това не успява да го овладее.
  • Фобията води до съществени неудобства и нарушения в начина на живот. Редица от тях са свързани със стремежа да се избягва ситуации предизвикваща страх.
  • Фобията води до състояние на силна тревожност или депресия.

Фобия и мозъчни процеси

Фобията активира реакции на бягство или атака. Амигдалата е тази част от мозъка, която отговаря за регулирането на тези процеси.

Фобия и панически атаки

Някои от хората страдащи от фобия преживяват и панически атаки. Атаките обикновено се проявяват внезапно и са свързани с неприятни психически и физиологични преживявания (чувство за загуба на контрол, изпотяване, силно сърцебиене, чувство на ужас и др.).

Помощ при фобия

Много хора с фобия не търсят професионална помощ, тъй като омаловажават сериозността на проблема или се надяват той да отмине от само себе си. Фобията би могла да изчезне и без терапия, но по-често това не е така.

Състоянието на фобия би могло да се преодолее чрез процес на индивидуална психотерапия. По време на нея клиентът и терапевтът работят за облекчаване на симптомите и разкриване на техните причини.

Груповата работа под формата на психотерапевтична група или група за подкрепа, също могат да се окажат много полезни за справянето на фобия. Споделянето и получаването на разбиране  между хора с подобни проблеми  може да е много ценно и градивно.

Понякога хората избират да предприемат и медикаментозно лечение назначено от психиатър. Има случаи, в които двата подхода биха могли да се комбинират.

Самопомощ при фобия

Можете да откриете лични варианти за намаляване на общото ниво на стрес в ежедневието, с което да смекчите проявите на фобията си. Насоки за това са:

  • осигуряването на достатъчно сън и почивка;
  • балансирано хранене;
  • намалена употреба на кофеин; 
  • достатъчно движение;
  • визуализации на това как се справяте с проблема;
  • практикуване на техники за отпускане;
  • време за споделена близост с близките и др.
психотерапевт Полина Гигинова
Автор: Полина Гиргиновапсихотерапевт и семеен консултант, тел. 0888 65 56 40.

Информация за екипа ни в рубриката „За нас“.

За част от информацията в текста за фобията са използвани като източници:

https://www.psychiatry.org

https://www.nhs.uk/

https://www.psychiatry.org
https://www.nhs.uk/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *