Детето на възраст между три и пет години. Фаза на съперничеството

детето на възраст между три и пет годиниДетето на възраст между три и пет години

Детето на възраст между три и пет години навлиза във фазата на съперничеството. Тя се характеризира с търсенето на сексуална типизация, опита на детето да се утвърди пред родителите и обкръжението си и същевременно с развиване на умението да привлича другите към себе си и принципа на властта.
В този период (между третата и петата година) детето се опитва да се отдели от родителя си и да намери своето собствено място в големия и непознат заобикалящ свят. Намесата на родителите уви, често се изживява със страх.

Важността на езика във фазата на съперничество

В тази фаза езикът заема доминираща функция в комуникацията на детето, както с родителя, така и с връстниците му. В същото време, макар и парадоксално, езикът е този, който създава и най-голямата му бариера в комуникацията. Детето, което досега е търсело изява на своята индивидуалност чрез директно заявяване на чувствата и емоциите си, сега отстъпва място на вътрешния монолог (детето започва да обмисля думите си преди да ги изкаже). Появява се едно общуване, което има за цел да създаде отношения на съюзничество и принадлежност. Те от своя страна са условия за задоволяването на потребността му от удоволствие. Ако досега детето е говорило свободно и непринудено е изразявало нуждите си, сега започва да обръща внимание на думите си и на възможността да бъде отхвърлено. Например, ако детето иска да покани свой приятел на игра, но се страхува да не му откаже, той би го попитал: „Искаш ли да си играем?”, ако приятелят му отговори „не”, то отхвърлянето ще се отнесе към предложението за тази вечер, а не към него самия. По този начин детето няма да се почувства отблъснато.

Важността на родителската подкрепа във възрастта между три и пет години

В тази възраст е особено важно родителите да подкрепят детето,  да му вдъхват самоувереност и да му обяснят, че тези отхвърляния са нещо естествено.

Да пояснят, че когато той иска да получи нещо от някого, първо да му даде нещо от себе си и да го предразположи.

Например ако, детето поиска следния начин: „Много ми харесва да си играя с теб, искаш ли да си играем заедно?”, вероятно ще има повече успех в ситуацията. Ако другото дете се почувства поканено и харесвано и това ще го мотивира да се съгласи.

Ако детето на възраст между три и пет години, твърде често се чувства отхвърлено, то започва усилено да се съобразява какво говори и иска, от страх да не получи отказ.

Това може да повлияе негативно на детето в емоционалното и социалното му развитие, защото то ще се сравнява с другите, възможно е да започне да се колебае в собствените си нужди и желания и съответно да започне да се затваря в себе си и да избягва общуването. Детето започва да се стреми да се прикрива. Учи се да съобразява поведението си с предимно с очакваното от него и изгубва връзка със своите нужди. Иска да се хареса на другите и да имитира тези, които са харесвани. За него често става по-важно да се хареса на околните вместо да се съобразява със собствените си нужди.

Децата се стремят да създават вечни връзки, като например „най-добрия ми приятел”, „най-добрата ми приятелка”,

идеализирани и неразрушими групи на принадлежност. Всеки иска да бъде главатар на банда, да бъде на най-високата позиция и/или най-добрия в неговата група и да получи признанието на останалите и на противоположния пол. Съзнателно или не, детето разбира законите, които управляват групата.

Ако детето между три и пет години е преминало достатъчно сполучливо през предходните фази на развитие ( от 0-1 година и 1-3 години ), то във фазата на съперничеството то ще разгърне нови умения. Способностите му да бъде лидер и да се кооперира с тях за да получава това, от което има нужда. Още фактори, който правят тази фаза от детското развитие особено значима.

Автор: Екипът на Вега

Ако се нуждаете от записване на психологична консултация при нас, обадете ни  се: тел.

0885 51 11 58, 0888 65 56 40.

Повече за екипа и принципите ни на работа в рубрикта „За нас“

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *