Яндекс.Метрика

Детето на възраст между три и пет години. Фаза на съперничеството

chetiri-godishno-deteДетето на възраст между три и пет години вече е във фазата на съперничеството. Тя се характеризира с търсенето на сексуална типизация, опита на детето да се утвърди пред родителите и обкръжението си и същевременно с развиване на умението да привлича другите към себе си и принципа на властта.
В този период (между третата и петата година) детето се опитва да се отдели от родителя си и да намери своето собствено място в големия и непознат заобикалящ свят. Намесата на родителите уви, често се изживява със страх.

Важността на езика във фазата на съперничество

В тази фаза езикът заема доминираща функция в комуникацията на детето, както с родителя, така и с връстниците му. В същото време, макар и парадоксално, езикът е този, който създава и най-голямата му бариера в комуникацията. Детето, което досега е търсело изява на своята индивидуалност чрез директно заявяване на чувствата и емоциите си, търсело е утвърждаване чрез ясна и разбираема заявка на психичните си състояния, сега отстъпва място на вътрешния монолог (детето започва да обмисля думите си преди да ги изкаже). Появява се едно общуване, което има за цел да създаде отношения на съюзничество и принадлежност, които от своя страна са условия за задоволяването на потребността му от удоволствие. Ако досега детето е говорило свободно и непринудено е изразявало нуждите си, сега започва да обръща внимание на думите си и на възможността да бъде отхвърлено. Например, ако детето иска да покани свой приятел на игра, но се страхува да не му откаже, той би го попитал: „Искаш ли да си поиграем тази вечер?”, ако приятелят му отговори „не”, то отхвърлянето ще се отнесе към предложението за тази вечер, а не към него самия. По този начин детето няма да се почувства отблъснато.

Важността на родителската подкрепа във възрастта между три и пет

В тази възраст е важно родителите да подкрепят детето и в подобни ситуации да му вдъхват самоувереност и да споделят с него, че тези отхвърляния са нещо естествено и е важно, когато той иска да получи нещо от някого, първо да му даде нещо от себе си и да го предразположи. Например в подобна ситуация като горната, детето може да поиска от приятеля си по следния начин: „Много ми допада да си играя с теб, искаш ли да си играем заедно по-късно?”. По този начин другото дете ще се почувства поканено и прието и това ще го мотивира да се съгласи. В противен случай то започва да се съобразява какво говори и иска, за да не получи отказ и да не стане обект на подигравки и съответно да бъде изолиран от социалната си среда. Това може да повлияе негативно на детето в емоционалното и социалното му развитие, защото то ще се сравнява с другите, възможно е да започне да се колебае в собствените си нужди и желания и съответно да започне да се затваря в себе си и да избягва общуването.
Детето започва да се стреми да бъде личност и да спазва културните правила и закони, съобразява поведението си с очакваното от него и изгубва способността си да бъде себе си, иска да се хареса на другите и да имитира тези, които са харесвани, за него често става по-важно да се хареса на околните вместо да се съобразява със собствените си нужди. Неговият свят започва да се стреми към това да „имам”, а не да „съм”.

Децата се стремят да създават вечни връзки, като например „най-добрия ми приятел”, „най-добрата ми приятелка”, идеализирани и неразрушими групи на принадлежност. Всеки иска да бъде главатар на банда, да бъде на най-високата позиция и/или най-добрия в неговата група и да получи признанието на останалите и на противоположния пол. Съзнателно или не, детето разбира законите, които управляват групата, както и понятието „статус” и „роли”, които са необходими за достигане на определено ниво в йерархията. Способностите му да бъде лидер са тясно свързани с умението му да се свързва с останалите хора, да си кооперира с тях и да получава това, от което има нужда.

Автор: „Сдружение за психично здраве Вега“

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *