psychologist-vs-psychiatrist-21233573

9 Comments

 1. Ангел

  Здравейте,аз съм на 24 години и искам да попитам за моят проблем.
  Тои започна така :
  Преди малко повече от година,останах без работа,реших 1-2 седмици да остана сам вкъщи и да се опитам да се променя,защото съм малко стеснителен и трудно общувам с хора които не съм се виждал доста време или хора не толкоз познати.
  Но стеснителноста и срамежливоста както и общуването ми с хора се влушиха,станах по притиснителен и отпреди ,започнах да пия но бързо се осъзнах и го махнах,станах срамежлив дори и от приятелите ми,те ме търсеха,звъняха ми,понякога вдигах и им казвах че ходя на работа и съм зает,само и само да не излизам и да съм сам,а вечер като се стъмнеше,ходех на кварталната площадка и тренирах,избягвах,хората,беше ме срам да общувам с тях,с мисълта че не са ме виждали от доста време и са си направи лошо мнение за мен,и затова ги одбягвах,само с един приятел се срещам.вече от малко повече от година съм така,с голямо чуство за срам,за вина и избягване на хората.

  Reply
  1. Ангел

   Да си продължа коментара,че не успях:
   Четох доста че това е депресивно състояние,изпитвам тревожност,заради хората и приятели които загърбих,случва ми се понякога дори до късно да не заспя,и много рядко да чувсто че сякаш ми става нещо,да ми се ускорява пулса и да ми треперят ръцете.
   Казаха ми че трябва отново да си намеря работа и да се престраша и да излезна при приятелите и да се срещам с повече хора за да отшуми с времето всичко,дори ако трябва да поискам прошка от приятелите които загърбих и избягвах

   Reply
   1. Сдружение за Психично Здраве - ВЕГА (Post author)

    Здравейте, Ангел!
    Тъй като не задавате конкретен въпрос, не знам какво да ви отговоря.
    Споменавате депресия и тревожност – с диагноза може да се обвърже само психиатър, каквито ние не сме. Проблемите ви явно са дълбоки и мъчителни. Аз лично познавам два евентуални изхода за тази ситуация – консултация с психиатър и евентуално лечение с медикаменти, по преценка на лекаря, към когото ще се обърнете, и психотерапия (каквато ние предлагаме). Психотерапията изисква системна и дългосрочна работа, с цел изясняване и преодоляване на първопричините за заявените трудности.
    Със сигурност затварянето вкъщи няма да ви помогне да премине стеснителността ви. Също така вероятността тя да мине от само себе си, е почти нищожна. Това е състояние, което вероятно ви съпътства през целия ви живот. Имате нужда от помощ. Не се колебайте да потърсите такава.
    Успех!

    Reply
    1. M

     Не ми излиза къде да си задам въпроса и пиша тук..Та аз имам булимия и се боря с нея от 4 месеца ,период на качени килограми и депресия е сегашният..Преяждането остава..има ли някакви методи да се справя с това и с депресията..Какво да направя за да изкореня мисълта че като съм качила килограми не ставам за нищо и не мога да се справя с нищичко кадърно ,че хората ще ме зяпат и подиграват..Защо не мога да се ядосвам..имам чувството че и това влияе на болестта да се задълбочава или е вследствие от нея..Как да не мисля за хорското мнение..

     Reply
     1. Здравейте, разбирам, че мислите и тревогите, които преживявате Ви притесняват сериозно, което е напълно разбираемо.
      Моето мнение е, че няма кратка „рецепта“, чрез която да се справите с описаните от Вас проблеми. Причината е, че булимията и съпътстващите я мъчителни преживявания са сериозен проблем и за разрешаването им е нужно да приемете подходяща помощ.
      Пътят, който на мен ми е известен, за справяне с проблеми като Вашите е: признаване, че проблема е сериозен, мотивация за промяна и дълга психотерапевтична работа в партньорство с добър специалист.

 2. Мирела

  Здравейте … на 15 години съм и супер много отслабнах стахан 39/40кг… а когато бях на 14 бях 45 и съм висока 1.70 постоянно мисля че каквото и да хапна ми се лепи постоянно мисля за това какво съм яла и ако хапна един ден по калорични работи имам чувството че пълнея …макар че всички ми казват че съм мнгого слаба и трябва да кача .. и при това мензиса ми закъснява много .. какво да правя ?

  Reply
  1. Сдружение за Психично Здраве - ВЕГА (Post author)

   Здравейте, Мирела,
   Държите много ниски килограми за ръста си и това е обезпокоително. Като за начало е най-добре да се прегледате при личния си лекар и да си направите изследвания, за да се установи дали имате други показатели извън норма. След установяване на здравословното ви състояние и предприемане на необходимите мерки (ако такива се налагат), можете да започнете да изследвате кога и в следствие на какво сте започнала да отслабвате. Какво ви е „вдъхновило“ първоначално да мислите за храната толкова и да я ограничавате. Можете да поговорите с родителите си или с близки, на които може да споделите и да попитате.
   Вие можете да вземете сама решение дали да се храните или не и какви биха могли да бъдат последствията за вас. Мислете за себе си като за най-добрия си приятел, на когото искате да му се случват само най-хубави неща, какво бихте го посъветвали и как бихте му помогнали.
   Желая ви успех!
   Марина

   Reply
 3. Iva

  Здравейте, страдам от хиперфагия, атипична депресия и безсъние. Изписаха ми Ципралекс и Атаракс, но се страхувам да не повиша теглото си още повече след приема на тези лекарства. Интересува ме, ако не променям двигателната си активност и не злоупотребявам с храната, възможно ли е само от приема на Ципралекс да напълнея?

  Reply
  1. Сдружение за Психично Здраве - ВЕГА (Post author)

   Здравейте, Ива,
   Не съм медицинско лице и не мога да кажа категорично дали това лекарство би довело до напълняване при вас. Със сигурност знам, че това е една от възможните странични реакции при прием на антидепресанти. Бих ви казала като собствено мнение, че при разстройство на храненето, хапчетата имат временен резултат и не могат да ви „излекуват“. Разбира се, не ви съветвам да не приемате такива и да пренебрегнете лекаря си, но за да преодолеете проблема, е желателно да потърсите и друг, дълготраен начин за справяне.
   Желая ви успех!
   Марина Любомирова

   Reply

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *