Неорайхианската психотерапия

Неорайхианската психотерапия- терапия на петте движения, психотелесна психотерапия

неорайхианската психотерапия

Терапия на петте движения

Неорайхианската психотерапия е разработена и преподавана от проф. Валдо Бернаскони. Той синтезира знанието и идеите на Зигмунд Фройд, Вилхелм Райх, Александър Лоуен и доразвива техния опит, привнасяйки своя личен подход и познания при работа с неврозите.

Според Вилхелм Райх в човешкия организъм е налице постоянен поток от биоенергия, която поддържа хомеостазата му и протичането на физиологичните и психическите процеси.

Всеки организъм е носител на определен енергетичен потенциал. Когато свободното протичане на енергията е нарушено, тя се задържа в определени области, натрупва се и в следствие на това продуцира симптоми (на физично или психично ниво). Прекъсването на биоенергията в определено място, води до мускулен блокаж. Тези блокажи се отразяват върху структурата на тялото, походката, стойката на човека. Според Райх, характерът също се отразява върху възникването и мястото на поява на мускулните блокажи. Той въвежда понятието характерова броня, която според Райх е основата на самотата, безпомощността, страха от отговорност, мистичните стремления, сексуалната неудовлетвореност.

„Това, което е живо, само по себе си е разумно. То става карикатура, когато не му позволяват да живее.”- В. Райх

Подходът в неорайхианската психотерапия е индивидуален. Той комбинира аналитичната работа с работа на телесно ниво.

Според проф. Бернаскони, причина за възникването на неврозите са незадоволените потребности. Той отделя внимание на 5 различни потребности, удовлетворяването на които е предпоставка за благополучен физически, психически и социален живот:

  • потребност от принадлежност (сигурност, принадлежност към групата);
  • потребност от утвърждаване (приет съм, одобрен съм, оценен съм по достойнство, имам своето място в групата, към която принадлежа);
  • хранителна потребност (потребност от храна, знания, информация);
  • сензорна потребност (храна за сетивата – хубави гледки за зрението, приятни ухания за обонянието, хубави звуци за слуха, приятни вкусове за вкусовите рецептори, приятни усещания за допир, ласки, прегръдки, възприемани от тактилните рецептори в кожата);
  • сексуална потребност (задоволяването на сексуалната потребност е в зависимост от степента на задоволяване на всички останали потребности).

Според проф. Бернаскони, създател на неорайхианската психотерапия, за задоволяването на тези потребности, човек използва определен вид движение (тип поведение).

Той описва 5 вида движения в неорайхианската психотерапия:

  • планиране (изработване на план и стратегия за последващи движения, с цел удовлетворяване на възникналата потребност);
  • подчинение (осъзнаване и приемане на собствените нужди);
  • недоверие (проверка на реалността, анализ на ситуацията, с цел да се избере най-подходящото за конкретната действителност движение);
  • съблазняване (привличане към себе си);
  • агресия (инициативност, отстояване на собствените потребности, борбеност, отговорност за действията и последиците от тях).

Когато избраното движение е съответно на реалността, човек най-често достига до удоволствие. В случаите, когато той е фиксиран в извършването на едно от движенията или не може да извършва някое от тях, се стига до развитието на невроза.

Целта на неорайхианската терапия е, човек да преживее всяко от тези движения в защитена терапевтична среда, да се научи да ги използва и да избира най-подходящото от тях, в съответствие с недвусмислената му реалност.

По време на неорайхианската психотерапията, човек се учи да спазва някои основни правила: прозрачност, съответност, конфиденциалност, отговорност за собствените избори, които са в основата на всяко искрено и ценно общуване.

Основна цел на неорайхианската терапия е и опознаването на собственото тяло, на езика на тялото, на усещанията за емоциите, чувствата и преживяванията, живеещи в него и постигането на по-добро разбиране на процесите протичащи в тялото. Целта е подобряване на качеството на живот и осъзнатост на изборите, които правим, за да задоволим собствените си потребности, по начин осигуряващ ни постигането на удоволствие и хармонично общуване със заобикалящия ни свят.

Целта на неорайхианската психотерапия е не е да променя характерът на човека, а да омекоти неговата характерова броня. Бронята държи мускулните напрежения, които ограничават свободата на действията му във физически и психичен план.

Да разгърне потенциала на човек и да възстанови или научи здравите движения, според възможностите на характера; да му помогне да осъзнае, приеме и промени, доколкото това е възможно, своите ограничения и нагласи (тези от тях, които вредят на човека), което да му позволи да живее пълноценно и да получава удоволствие.

* * *

Ние от Вега  работим в модалността на неорайхианската психотерапия.

Ако се нуждаете от конултация или психотерапевтична сесия,

свържете се с нас за уговаряне на час на тел:

0888 65 56 40, 0885 51 11 58

2 Comments

  1. Сдружение за Психично Здраве - ВЕГА (Post author)

    Благодарим за коментара, Ани! От споделянето Ви се разбира, че си задавате много въпроси и търсите отговорите им за себе си. Трудно е да дадем кратък, изчерпателен и еднозначен отговор (или съвет) в този формат на комуникация. Психотерапията е едно от средствата за разширяване на себепознанието ни и приемането ни такива, каквито сме, с всичките ни качества и недостатъци. Заляти сме с информация и материали за самопомощ, но не винаги „самотерапията“ е успешна. Относно медикаментозното лечение, решението за спиране на приема на лекарствата Ви, може да бъде взето единствено от лекуващия Ви лекар, за да бъде избегнато влошаване на здравословното Ви състояние. Пожелаваме Ви успех и осъзнатост по пътя, който изберете и за решенията, които ще вземете!

    Reply
  2. ani

    Zdraveite!Podkrepiam teoriata i ia spodeliam.Otskoro imam poveche svobodno vreme za da obogatia lichnite si poznania.Ot godina lekuvam trevognost i medikamentozno,zadavah si hiliadi vaprosi-otkade doide,motivi,detstvo i t.n.Sega namerih otgovorite,no s lekarstvata kakvo da pravia,kak da gi spra?Giveia v chugbina,poseshtavam chasten nevrolog,koito ne e tarsil prichina na zaboliavaneto.Imah sobstven biznes,koito nalagashe mnogochasovi kontakti i obshtuvane s klienti,koeto me natovarvashe.Sled 10god.go zatvorih,zashtoto osaznah,che triabva da promenia nachina si na givot.Sega umuvam s kakvo da se zanimavam za da se izdargam i da izbegna negativizma na horata.Ogranichila sam kontaktite si,dori se chuvstvam po -dobre sama,zanimavam se s razlichni deinosti i nai -veche imam vreme da cheta.Niamam vazmognost da poseshtavam psihoterapevt.Na 50 god.sam.Kakvo bihte me posavetvali?Imali samoterapia,koiato bih mogla da polzvam,osven yoga.Kakvo mislite naprimer za tova,che sveta v momenta prikluchva edin etap ot razvitieto si i zapochva nov na po-visoka vibracionna chestota i tova vliae varhupsihichnoto zdrave na horata i provokira depresii ,nevrozi i dr.?Blagodaria!

    Reply

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *