Група за взаимопомощ

Сдружение „Вега“ стартира група за взаимопомощ. Тя е отворена за пълнолетни хора, заявили проблем с храненето – анорексия, булимия или безконтролно преяждане (хиперфагия).

В страданието си често, ние хората, сме самотни. Най-вероятно на всички ни е познато чувството, че сме неразбрани, че сме сами, че сме в безизходица, че ни е страх. Често хората споделят как в болката си се чувстват единствени, уникални и различни. И когато същите тези хора се включат в група и се срещнат с други хора, които споделят сходни на техните мисли, чувства, емоции учудването и облекчението им са големи. Това е една от идеите на нашата група – да се даде възможност на хора заявили проблем с храненето да се срещнат едни с други, за да споделят трудностите си, да почувстват заедност, а не е поотделност в една среда на съпричастност, прозрачност, конфиденциалност и съответност.
В тези групи ние не предлагаме и не обещаваме избавление от клопката разстройства на храненето, а подпомагане на себепознанието и развитието на участниците. Това, което предлагаме е възможност да споделите, да попитате, да поговорим, как изглежда според вас проблема ви и защо не е просто неговото разрешаване, да се срещнете по-пълноценно със самите себе си и с другите в една защитена среда, в която участниците да общуват по-пълноценно, в сравнение с типичните за ежедневието разговори, в които могат да получат съвети от типа: „стегни се малко, виж имаш всичко, от какво се оплакваш“, „намери си гадже и всичко, ще се оправи“, „вземи да попътуваш и готово“ и т.н. Ние се заемаме да ви помогнем да направите една реалистична оценка на собствения си живот – къде са трудностите ви, къде се справяте по-лесно, какви са потребностите ви, до колко и как ги задоволявате, какво е качеството на връзката ви с близките. И в крайна сметка по какъв начин вашия проблем с храненето е свързан с всичко това.
Целта е в края на поредицата ни от срещи всеки да се е срещнал с всеки и със себе си и да си е дал отговор накъде да поеме по пътя към оздравяването.

Честотата на провеждане е един път седмично, по едно и също време, според уговореното с участниците в продължение на 6 месеца.
Максималния брой участници е 12.

Водещи на групата: Ана Ганчева – Александрова, Марина Любомирова и Полина Гиргинова.

 

Всички желаещи да се присъединят, могат да се свържат с екипа по имейл или на

тел. 0876 566 557

2 Comments

 1. Кристина

  Здравейте, казвам се Кристина и съм на 24г.,от 3 години ям и след това изпитвам чувството за вина и повръщам.По признаците,които имам с голямо съжаление осъзнавам,че имам булимия и съм изключително притеснена за здравето си.

  Reply
  1. Сдружение за Психично Здраве - ВЕГА (Post author)

   Здравейте, Кристина,
   Разбирам, че изпитвате трудност, имате ли конкретен въпрос към нас по темата, на който да ви отговорим?

   Reply

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *